30 Haziran 2024
FIBA Şampiyonlar Ligi iddaa tahmin ve analizleri

2024-25 FIBA Şampiyonlar Ligi Kurası Öncesi Torbalar Açıklandı

FIBA Şampiyonlar Ligi 9. Sezonunun 26 Haziran Çarşamba günü TSİ 12:00’da gerçekleştirilecek resmi kura çekimi için torbalar belli oldu.

Önce temsilcimiz Aliağa Petkimspor‘un da yer alacağı Eleme Turu turnuvalarının kuraları çekilecek, hemen ardından temsilcilerimiz Galatasaray, Pınar Karşıyaka ve Manisa BBSK‘nın gruplarının belli olacağı Normal Sezon kuraları çekilecek.

Kura çekimine katılacak 52 takım öncelikle BCL kulüp sıralamasına ve daha önce turnuvada yer almamış kulüpler için ise BCL ülke puanına göre sıralanacaklar, böylelikle seri başlarına göre da yerleştirme yapılacak.

Eleme Turnuvaları

Yirmi dört (24) takım dört (4) Eleme Turu turnuvasında mücadele edecek; bunlardan ikisi Şampiyonlar Yoluna, diğer ikisi ise eleme için yarışan diğer takımlara ait olacak.

Dört Eleme Turu turnuvası 15 Eylül ve 22 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Ayrıntılı maç programı ve turnuvanın yapılacağı yer Temmuz ayında açıklanacak.

Eleme Turu turnuvalarındaki takımlar aşağıdaki şekilde sıralanmıştır:

Şampiyonlar Yolu (Eleme Turu Turnuvaları 1 ve 2)

Torba 1: SL Benfica (POR), ERA Nymburk (ÇEK)
Torba 2: Kalev/Cramo (EST), Fribourg Olympic (İSVİÇRE)
Torba 3: Patrioti Levice (SLVK), Norrkoping Dolphins (İSVEÇ)
Torba 4: Keravnos BC (KIBRIS), BC Nokia (FIN)
Torba 5: Trepca (KOS), Rilski Sportist (BUL)
Torba 6: BC Kutaisi 2010 (GÜR), Sabah (AZE)

Eleme Turu Turnuvaları 3 ve 4

Torba 1: Telekom Baskets Bonn (ALM), PAOK mateco (YUN)
Torba 2: Dinamo Banco di Sardegna Sassari (ITA), Cholet Basket (FRA)
Torba 3: Heroes den Bosch (HOL), Juventus Utena (LİT)
Torba 4: CSM CSU Oradea (ROM), Windrose Giants Antwerp (BEL)
Torba 5: Caledonia Gladiators (BRİ), MoraBanc Andorra (İSP)
Torba 6: Aliaga Petkimspor (TUR), Spartak Office Shoes (SIR)

Eleme Turu turnuvalarının ilk ikisinde, henüz Normal Sezonda temsil edilmeyen ülkelerden toplam 12 (her birinde altışar) yerel lig şampiyonu yer alacaktır. Eleme Turlarının bu bölümü Şampiyonlar Yolu olarak adlandırılır.

12 takım sıralamalarına göre altı potaya ayrılacak. Pot 1 ve pot 2’deki takımlar doğrudan turnuvanın Yarı Finallerine katılırken, diğer dört potadaki takımlar turnuvaya Çeyrek Finallerden katılacak.

İki Şampiyonlar Yolu turnuvasının kazananları Normal Sezonda yer almaya hak kazanacaktır.

Diğer iki Eleme Turu turnuvasında da toplam 12 (her birinde altı) takım yer alacak, ancak BCL Normal Sezonunda halihazırda temsil edilen ülkelerin yanı sıra henüz temsil edilmeyen ülkelerin yerel lig play-off finalistleri ve yarı finalistleri de yer alacak.

Tıpkı Şampiyonlar Yolunda olduğu gibi, 12 takım sıralamalarına göre altı potaya ayrılacak ve pota 1 ve 2’deki takımlar doğrudan turnuvanın Yarı Finallerine çekilecek.

Bu iki Eleme Turu turnuvasının kazananları Normal Sezon kura çekimine ülke korumalı olarak girecekler – yani kendi ülkelerinden başka bir takımla aynı gruba çekilemeyecekler.

Normal Sezon

Yirmi sekiz (28) kulüp 2024-25 FIBA Şampiyonlar Ligi Normal Sezonuna doğrudan katılmaya hak kazanmış olup, bu kulüplere Eleme Turu turnuvalarının dört galibi de katılacaktır.

Kura çekimi amacıyla, doğrudan kalifiye olan yirmi sekiz (28) takım ve dört (4) Eleme Turu turnuvası galibi, her biri sekiz (8) takımdan oluşan dört (4) potaya ayrılacaktır. Potalar, yukarıda belirtilen BCL Kulüp ve Ülke Sıralamalarına dayanmaktadır.

Play-In serileri ve So 16 Turu grupları

Play-In’ler ve son 16 Turu için ayrıca kura çekimi yapılmayacaktır. Birbirine komşu Normal Sezon gruplarında ikinci ve üçüncü sırayı alan takımlar, en iyi üç Play-In serisinde birbirleriyle karşılaşacak (A2 – B3, B2 – A3; C2 – D3, D2 – C3; E2 – F3, F2 – E3; G2 – H3, H2 – G3) ve her eşleşmenin galipleri önceden belirlenmiş bir son 16 Turu grubuna katılacak:

Grup I: A1, E1, C2/D3, G2/H3
Grup J: B1, F1, D2/C3, H2/G3
Grup K: C1, G1, B2/A3, E2/F3
L Grubu: D1, H1, A2/B3, F2/E3

Kura kısıtlamaları:
Ülke koruması Kura çekiminin Normal Sezon aşaması için geçerlidir, yani kulüpler kendi ülkelerinden başka bir kulüple aynı grupta yer alamazlar.

2024-25 Normal Sezonu 1 Ekim 2024 tarihinde başlayacaktır.